Hobbyfilosofen

Bättre hälsa på naturlig väg
Under årens lopp har hälsan sviktat på många olika sätt. Diverse saker har bubblat upp till ytan och den fysiska hälsan har inte direkt blivit bättre av att den mentala hälsan har åkt världens sjukaste bergochdalbana med höga höjder och extremt djupa dalar. Självklart säger kroppen ifrån till slut och försöker vråla på hjälp bäst den kan genom att ge sig tillkänna med diverse fysiska åkommor.
 
När man efter mycket googlande, där man i princip "diagnostiserat" sig själv, till slut vågar sig på ett besök hos sjukvården så får man gång på gång käka upp det faktum att man faktiskt sökt hjälp. Man blir i princip utskälld för att man försökt lösa sina problem på egen hand och får försvara sig när man blir ifrågasatt med saker som: "men varför har du provat diverse kosttillskott etc. istället för att söka hjälp?!". Vafan tror du?! Har man lust att vråla tillbaka till den opedagogiska läkaren som sitter framför näsan på en.
 
Först och främst vill man ju undvika att bli stämplad som en fullblodig hypokondriker som "hittar på" sina egna symtom. För det andra orkar man inte, när man redan mår piss, behöva strida för allting jämt och ständigt. Energin går åt till att försöka ta sig igenom dagarna.
 
Och på tal om energi snabbspolar vi fram i tiden lite grann. Jag har äntligen hittat livets "bibel" som gett mig nytt hopp om en bättre hälsa - på naturlig väg! Visst kan man få diagnoser hit och dit och sätta stämplar på allting, MEN, det gör ju inte att grundproblematiken trollar bort sig själv och försvinner.
 
Jag fick tidigare i år slaskdiagnosen IBS. Gick en IBS-skola och började äta enligt kostbehandlingen fodmap. Fodmaps är fermenterbara kolhydrater och omfattar fruktos, laktos, oligosackarider och sockeralkoholer. Allt detta finns i diverse livsmedel som man alltså måste ta bort ur sin kost helt under den så kallade elimineringsfasen. Därefter ska man försiktigt börja återinföra ett livsmedel i taget. Hela proceduren kan alltså ta över ett års tid - ingen quickfix direkt!
 
Sagt och gjort följde jag kostbehandlingen och tyckte att resultatet var ok. Men mitt stora problem var att den glädje för mat jag känt tidigare var som bortblåst - mat blev bara ångestfyllt. Tills den dag då jag läste livets "bibel" och blev sugen på att försöka få magen i balans på naturlig väg. Jag har nu gått över till att äta så mycket växtbaserat som möjligt och det känns extremt lyxigt att få frossa i frukt, bär och grönsaker! Speciellt eftersom att jag med kostbehandlingen t.ex. endast fick äta max två frukter om dagen och inte samtidigt. Med min nya kost känns magen mycket stabilare och jag har fått tillbaka matglädjen vilket känns så skönt och befriande!