Hobbyfilosofen

Tillbaka till verkligheten med sötpotatissoppa i magen
Tillbaka till verkligheten och rutinerna. Efter att ha haft ett efterlängtat sommaruppehåll från skolan och rutinerna är det dags att ta sig i kragen igen. Trodde att jag skulle bli tvungen att jobba hela sommaruppehållet av ekonomiska skäl, men det visade sig att jag klarade mig utan. Bara att tacka och ta emot helt enkelt! Förutom att komma in i rutiner med plugget så finns det en annan viktig bit - kosten (i alla fall för mig). Efter att ha "experimenterat" fram och tillbaka under 1-2 år vet jag nu vilken kost min kropp mår bäst av: veganskt. Med det sagt är jag inte helt strikt när det gäller vegansk kost, men till vardags försöker jag köra på det spåret så långt som möjligt.
 
En favorit när det gäller soppor är en variant som jag upptäckte redan långt innan jag fick upp ögonen för den veganska kosten: sötpotatissoppa. Färgglad, mustig och smakrik är tre ord jag skulle beskriva den med. Perfekt att värma sig med när temperaturen så småningom faller och hösten gör entré. Tills dess äter i alla fall jag den ljummen eller kall. Receptet kommer ursprungligen från ICA's hemsida: https://www.ica.se/recept/sotpotatissoppa-med-curry-och-lime-719441/
 
 
Sötpotatissoppa med curry och lime
(4 portioner)
Ingredienser:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 sötpotatisar (á ca 200 g)
1 msk riven ingefära
2 msk olivolja
2 tsk curry
1 msk tomatpuré
1 krm chiliflakes
8 dl grönsaksbuljong (vatten + fond eller tärning)
1 burk kokosmjölk (400 ml)
ca 1 msk limejuice
salt och svartpeppar
rostade hackade cashewnötter (till servering)
 
Gör såhär:
1. Skala lök, vitlök, sötpotatis och ingefära.
2. Hacka lök och vitlök, skär sötpotatisen i tärningar (ca 2x2 cm stora). Riv ingefära.
3. Häll oljan i en kastrull och fräs grönsakerna utom ingefäran. Tillsätt curry och låt fräsa med någon minut.
4. Tillsätt ingefära, tomatpuré, chiliflakes och buljong. Låt koka sakta i ca 10 minuter.
5. Häll i kokosmjölken och koka ytterligare ca 10 minuter. Mixa sedan soppan slät med stavmixer.
6. Smaka av soppan med limejuice, salt och peppar.
 
Till servering: toppa soppan med hackade cashewnötter som rostats i en torr stekpanna. Ät och njut!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress