Hobbyfilosofen

Fantastiskt god tacopaj!
Något som jag aldrig tröttnar på är tacos. Det går att variera i all oändlighet och funkar i alla lägen. Förra helgen hittade jag ett recept på tacopaj (https://www.56kilo.se/lchf-tacopaj/) som jag blev sugen på att testa. Jag och gubben kavlade upp ärmarna och trollade fram en fantastiskt god tacopaj!
 
Pajen är både glutenfri och LCHF, men passar alla som bara vill äta något jäkligt gott! Jag brukar försöka äta så glutenfritt som möjligt då min mage inte riktigt gillar gluten. Tyvärr blir ju vetemjöl som klister i tarmarna, vilket kan ställa till det för många magar (inklusive min). Att använda mandelmjöl istället för vetemjöl i pajdegen gör dessutom att den inte känns lika "tung". Fokus hamnar istället på den goda, krämiga fyllningen. Jag gjorde några smärre ändringar i receptet, men slutresultatet blev👌
 
Innan vi dyker in i själva receptet så vill jag ge er ett toppenrecept på tacokrydda utan socker. De man köper i butiken är tyvärr proppade med både socker och konstiga smakämnen. Den här varianten smakar verkligen som tacokryddan man köper i butik (om inte ännu godare!).
 
Tacokrydda:
1,5 tsk salt
2 tsk chilipulver
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
 
Blanda allt och beräkna cirka 1,5-2 matskedar av blandningen per 500 gram färs.
 
 
Tacopaj (6 portioner)
Ingredienser
 
Pajdeg: 
3 dl mandelmjöl
0,5 dl linfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
3 msk kikärtsspad (kan bytas ut mot ett ägg)
 
Tacofärs:
500 gram nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1,5-2 msk tacokrydda
0,5 dl vatten
2 tomater
jalapeños
olivolja (till stekning)
 
Oströra:
3 dl lagrad ost (t.ex. prästost)
3 dl créme fraiche

Gör såhär:
 
Pajdeg
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mixa mandelmjöl och linfrön i blender eller med stavmixer.
3. Lägg i övriga ingredienser och mixa till en deg.
4. Låt degen vila i kylskåp 30-60 minuter.
5. Tryck ut degen i en form och förgrädda skalet i ugnen 8-10 minuter.
6. Höj ugnstemperaturen till 225 grader när pajskalet förgräddats.
 
Tacofärs
1. Finhacka lök och vitlök.
2. Stek löken och vitlöken med nötfärsen.
3. Häll i ca 1,5-2 msk tacokrydda och vattnet i färsen och låt puttra ca 5 minuter.
4. Salta efter smak.
 
Oströra
1. Blanda ihop osten med créme fraichen.
 
Fyll sedan pajskalet med färsen och skiva tomaterna och lägg ovanpå tillsammans med jalapeños. Bred oströran över färsen. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
 
 
Voilá!
 
 
 
 
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress