Hobbyfilosofen

Citronhalstrad lax med vitvinssås och råstekta svartrötter
Något som jag önskar att jag åt mer av är fisk. Dock är budgeten som student begränsad och jag äter därför inte det så ofta. Men när jag väl äter fisk njuter jag verkligen till fullo! Under en period för några år sen fick jag hem en matkasse varannan vecka och då hittade jag lite guldkorn. En av rätterna som verkligen föll mig i smaken var en citronhalstrad lax med vitvinssås och råstekta svartrötter. Skeptisk var jag framförallt mot svartrötterna eftersom jag inte ens visste vad det var för något. Men! När jag ätit rätten förstod jag varför de fanns med - smakkombinationen blev grymt bra. Just den här rätten blev en solklar favorit som jag lagade i tid och otid. Nu vill jag dela med mig av den till er och jag hoppas ni gillar den lika mycket som mig!
 
👇
Citronhalstrad lax med vitvinssås och råstekta svartrötter (2 portioner)
 
Ingredienser:
1 vitlöksklyfta
3/4 msk vetemjöl
1/2 flaska vitt matlagningsvin
1 dl mjölk
1/2 tärning grönsaksbuljong
chiliflakes
300 g svartrot
1/2 förpackning bladpersilja
1/2 citron
300 gram hel laxfilé
olivolja (till stekning)
1/2 tsk salt
svartpeppar
1/2 tsk honung
 
Gör såhär:
Börja med att koka 450 gram potatis.
 
Vitvinssås
1. Finhacka vitlöken och fräs på medelvärme i en kastrull.
2. Pudra över vetemjölet.
3. Vispa ner matlagningsvin, mjölk, grönsaksbuljong och lite chiliflakes.
4. Sjud på medelvärme 8-10 minuter.
5. Smaka av med salt och mixa till en slät sås.
 
Svartrötter
1. Skala och skär svartrot i centimetertjocka slantar och lägg i en bunke med kallt vatten.
2. Finhacka bladpersiljan och spara till servering.
3. Häll olivolja i en stekpanna och stek svartrot på medelvärme och lägg i honung, salt och nymalen svartpeppar.
 
Lax
1. Skär citronen i 2 st centimetertjocka skivor.
2. Dela laxfilén i två delar.
3. Häll olivolja i en stekpanna och stek laxen och citronskivorna 2-3 minuter per sida.
4. Krydda med salt och nymalen svartpeppar.
5. Lägg laxen på en tallrik och toppa med citronskivorna.
 
Slutligen: rör ner persiljan i vitvinssåsen och servera den med laxen, de råstekta svartrötterna och kokt potatis. Klart!
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress